学术动态 pic1
学术动态

原位透射电子显微学前沿论坛-系列报告之三 Nano Chemistry and Engineering with Electron Beams

时间:2020年01月07日 13:34    来源:    作者:    阅读:

先进透射电子显微分析是目前材料分析研究领域的最前沿领域,相关技术对于提升研究水平,获取高水平科研成果至关重要。材料学院科教实践与材料分析创新中心特邀请英国皇家化学学会会士,江苏外专百人计划入选者 Mark H Rummeli 教授我校师生介绍先进电子显微分析技术在纳米化学及工程领域的前沿应用,欢迎广大师生积极参与交流。

报告人:Mark H Rummeli 教授

报告时间:202018(周三) 上午09:00-10:30

报告地点:公字楼322会议室

报告摘要:In this presentation I will highlight how one can, in essence, use a transmission electron microscope (TEM) as a nano-laboratory to conduct nano-chemistry and engineering. A variety of materials from 1D and 2D form are presented. Examples include, B/BOx nanowires, graphene synthesis and structuring and lateral hetero-layer fabrication. The potential for electron beams for the synthesis of nano-materials driven entirely by the imaging electron beam are presented. Other electron beam induced phenomena (including chemical reactions) and their control are also presented. In addition, the precision engineering of such nano-materials is shown. The development of such techniques will be able to provide hetero-nanomaterial fabrication combined with structure property investigations at the atomic level, ultimately with high temporal resolution too.

报告人简介:Mark H Rummeli特聘教授,博士生导师,英国皇家化学学会会士,江苏外专百人计划入选者

1997年获得伦敦城市大学(London Metropolitan University)博士学位;1999-2001年在德国航天航空局(DLR)太空探测技术与行星探测研究所任研究员,是德国航天航空局(DLR)与美国航天航空局(NASA)的联合项目“平流层红外天文观测”的主要完成人;2002年至今,在德国莱布尼茨固体和材料研究所(IFW-Dresden)任教授,成立了分子纳米结构课题组并担任组长;2013-2015年,在韩国成均馆大学任教授,在韩国基础科学研究所创立了结构分析课题组并任组长;2014年至今,在波兰科学院任教授、纳米传感器方向领头人;2014年至今,在武汉大学任客座教授;201510月,加入苏州大学物理与光电能源学部,主要从事利用透射电子显微镜探索新型纳米材料及其结构相关方面的研究工作。现已在国际权威学术期刊如Science, Nature Nanotech, Nature Comm, ACS Nano, Nano Lett, Adv. Mater.等杂志上发表论文300多篇 。