学术报告——钙钛矿太阳能电池的稳定性:机遇与挑战

时间:2017年5月12日14:30

地点:东馆212会议室

摘 要

有机无机复合钙钛矿型太阳能电池以其性能优异和制备简单等优势,自其问世以来就获得了广泛的关注。经过多年的发展,钙钛矿太阳能电池已经在光电转换效率和大规模制备等方面取得了长足的进步,性能指标接近了已有的薄膜太阳能电池。然而钙钛矿太阳能电池的稳定性仍然大大落后于商用的太阳能电池组件,成为制约其大规模应用的一大障碍。本报告将介绍作者在美国可再生能源国家实验室(NREL)在钙钛矿电池稳定性方面进行的研究工作。报告内容包括:

(1)以容忍因子为依据的材料设计原理和稳定性增强的甲脒-铯复合性钙钛矿材料。

(2)异质离子(如Li+,Na+)在钙钛矿电池中的迁移行为,及其对太阳能电池性能,迟滞性和稳定性的影响。

Abstract

Organic-inorganic hybrid perovskite is a promising candidate for next generation photovoltaics with its superior performance and low cost processes. With just a few years of active research and development, great progresses have been made for perovskite solar cells (PSCs) in terms of efficiency, stability and scalability, advancing its path towards commercialization. In this talk I will discuss our research efforts in National Renewable Energy Laboratory in understanding and solving the long-term stability issues facing perovskite solar cells.

(i)Making stable perovskite absorber with A-site alloying using the guidance of Goldschmidt tolerance factor.

(ii)Extrinsic ion (e.g., Li+, Na+) migration in perovskite solar cells and their implication to performance, hysteresis and long term stability of PSCs.

报告人简介

李祯,男,1986年4月生,2008年和2013年于清华大学材料科学与工程系分别获学士和博士学位, 2013-2014年新加坡南洋理工大学博士后,2015年至今美国可再生能源国家实验室(NREL)博士后。主要从事钙钛矿太阳能电池及纳米材料太阳能电池的研究。迄今为止,以第一作者在包括Energy Environ. Sci., Adv. Energy Mater., ACS Nano, Nano energy在内的期刊发表论文12篇,3篇为SCI高引论文。总计发表SCI论文60余篇,被引用3000余次,H因子达30。