7月27日学术报告(报告题目:Dynamics of Ferroelectric Switching)
2015-07-22 12:51   审核人:

学 术 报 告

报 告 人:Prof. Mike Reece, Queen Mary University of London

主 持 人:高峰 教授

地 点:材料学院公字楼322会议室

报告时间:2015年7月27日(星期一)上午9:30

报告摘要:Ferroelectric materials are used in ceramic, thin film and single crystal form for actuator, sensor and memory applications. Their properties are intrinsically dependent on ferroelectric switching produced by the movement of domain walls. Despite the importance of ferroelectric switching, there is no complete theory to describe it, and the atomistic nature of the switching process is still unknown. In this work we have developed a rigorous formulism of Rate Theory to describe ferroelectric switching. The proposed research provides a new approach to modeling ferroelectric switching that will, importantly, provide physical insights into the processes involved and could lead to an improved understanding of ferroelectric materials.

报告人简介:Prof. Mike Reece,英国皇家学会工业院士,英国材料协会功能材料委员会主席,伦敦大学玛丽皇后学院材料科学与工程系杰出教授,承担多项英国和欧盟的重大科学研究项目,长期致力于铁电、压电功能材料的制备和机电特性研究,在国际上首次报道了具有超高居里温度(>1700℃)的A2B2O7化合物的压电和铁电性能,在英国率先开展了陶瓷材料放电等离子烧结(SPS)的研究工作,目前从事层状钙钛矿结构高温压电及热电功能陶瓷材料的研究,在国际学术期刊《Advanced Materials》、《Journal of the American Ceramic Society》、《Journal of the European Ceramic Society》、《Applied Physical Letters》等上发表SCI论文150余篇,拥有发明专利多项。现担任《Advances in Applied Ceramics》学术期刊的主编,2010年获得“Institute of Materials Verulam Medal”奖。

欢 迎 参 加!