学校首页  |  欢迎光临陕西省摩擦焊工程技术重点实验室!
设为首页  |  加入收藏

Position: 2017摩擦焊工程 > 实验室动态 > 通知公告 > Content

Ultrasonic Spot Welding of Light Alloys for Structural Applications-Daolun Chen Professor

8月17日上午举办了Chen教授博士“Ultrasonic Spot Welding of Light Alloys for Structural Applications”交流报告。报告会由李文亚教授主持,焊接学生积极参与,参会师生就报告会中的疑惑问题与Chen教授进行了讨论,并结合自身的课题进行了探讨。交流报告以超声波点焊铝/镁异种金属接头组织演化及组织力学性能相关性为报告核心,Daolun Chen教授结合当今世界面临能源危机对于减重结构的迫切需求为切入点,论述了超声波点焊技术高质量、高效率、工艺过程清洁等特点。重点分析了铝/镁异种金属焊接结构所面临的巨大挑战和急需解决的难题。

报告简介:Lightweighting is one of the most effective strategies to address these challenges, since a 10% weight reduction results in a 6~8% fuel-efficiency gain. In this talk several examples on the ultrasonic spot welding of similar Mg/Mg and Al/Al and dissimilar Mg/Al, Mg/steel and Al/steel will be presented. The weld interface experienced dynamic recrystallization during similar welding, while an intermetallic compound layer or a composite-like eutectic layer was formed during dissimilar welding. To eliminate/minimize the occurrence of intermetallic compounds, an interlayer or coating (tin or zinc) was also used during dissimilar welding. It was observed that the tensile lap shear strength of the dissimilar welded joints was effectively enhanced. The evolution in the microstructure and texture as well as fatigue properties and fracture mechanisms of the welded joints will be presented.

Daolun Chen教授, 现为加拿大工程院院士(Fellow of Canadian Academy of Engineering),瑞尔森大学机械工程系教授,瑞尔森大学研究主席。1993年于奥地利维也纳大学获自然科学博士学位。已在先进材料(生物材料,纳米材料,复合材料等)重大工程材料及其变形、疲劳和失效等领域发表SCI论文273篇,会议论文82篇,论文统计引用超过6200次,H因子41。根据the Council of Canadian Academies 统计分析,在2011年和2016年,Chen教授所发表的论文在其领域两次入选高被引论文前1%。Daolun Chen教授荣获“加拿大卓越研究总理奖”,“加拿大自然科学与工程研究委员会DAS奖”,是包括Materials and Design, Materials Science and Engineering A, International Journal of Fatigue等26种国际杂志的副主编或编委。是包括顶级期刊Science和Nature Materials等53种国际期刊审稿人。目前,和西北工业大学李文亚教授联合培养博士生。

Daolun Chen教授在做交流报告

焊接团队与Daolun Chen教授合影